İbadetle ilgili sorular ve cevaplar - İlmihal
Dervişler.Net Anasayfa

Forumda toplam 25.065 konu paylaşıldı... Bu konulara toplam 145.656 yorum yapıldı. Bugün 0 konu ve 0 ileti gönderildi.. Toplam : 22914 üyeli aileyiz.
Dervişler Mekanında, İbadetle ilgili sorular ve cevaplar, konusunu okuyorsunuz... Bu konu 13878 defa okundu.İsim benzeri konuları sayfanın altından takip edebilirsiniz.
Hayırlı paylaşımlar diliyoruz. Aradığınız konuyu bulamadıysanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yazı alıntılarında kaynak(www.dervisler.net) gösterilmesi rica olunur.

Dervişler Mekanında paylaşılan en güzel konu:{İbadetle ilgili sorular ve cevaplar}   Okunma sayısı 13878 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı furkan61

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 1.891
  • Konu: 675
  • Derviş: 507
  • Teşekkür: 9
İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« : 29/04/09, 20:48 »
İbadetle ilgili sorular ve cevaplar:

Soru 1 : Allah (c.c)’ın emir ve yasakları karşısında sorumlu olan, akıllı ve bülüğ çağına eren müslümana ne denir?
Cevap : Mükellef denir.

Soru 2 : Mükellef olan insanın bilmesi gereken fiiller sekiz tanedir. Mükellef olan kimse bu sekiz fiili, ameli yerine getirmek mecburiyetindedir. "Efal-i Mükellefin" de denilen bu sekiz kısım amel ve işler nelerdir?
Cevap : a- Farz   b- Vacip   c- Sünnet   d- Müstehap   e- Mübah   f- Haram   g- Mekruh   h- Müfsit

Soru 3 : Kendisinde şüphe olmayan kati bir delille sabit olan, Allah (c.c)’ın işlenmesini kesin olarak emrettiği hükümlere ne ad verilir? Bir kaç örnek veriniz.
Cevap : Farz denir. (Beş vakit namaz, Zekat, Oruç, Hac vb.)

Soru 4 : Farzları terk haramdır, inkar etmek küfürdür. Farzlar iki çeşittir. Farzı ayın ve farzı kifaye. Bu her iki farzı tarif edip, misallendiriniz.
Cevap : a- Farzı Ayın: Mükelleflerden her birinin yapması gereken farzlardır.(Oruç, Hac, vb.)
            b- Farzı Kifaye: Mükelleflerden bazılarının yapmasıyla diğerlerinde sorumluluk kalkan farzdır. (Cenaze namazı kılmak, Hafız olmak vb.)

Soru 5 : Yapılması şer'an kesin bir delille sabit olmayan, ama kuvvetli bir delille sabit olan ibadettir. İşleyene sevap, özürsüz terk edene günah olan bu amel nedir?
Cevap : Vacip. (Vitir ve bayram namazları gibi)

Soru 6 : Peygamber Efendimiz (sav)’in farz ve vacipler dışında yaptığı ve yapılmasını istediği ibadetlere ne ad verilir?
Cevap : Sünnet.

Soru 7 : Sünnet iki kısımdır. Sünneti müekkede, sünneti gayri müekkededir. Her iki sünneti tarif edip, misaller veriniz.
Cevap : a- Müekket Sünnet: Rasülullah (sav)’in devamlı yaptığı ve yapılmasını teşvik ettiği sünnetlerdir. (Sabah, öğle, akşam namazlarının sünnetleri, namazları cemaatla kılmak vb.)
            b- Gayri Müekket Sünnet: Rasülullah (sav)’in ara sıra yaptığı ve yapılmasını tavsiye ettiği sünnetlerdir. (Abdesti kıbleye dönerek almak, Ezanı dinlemek, İşe sağdan başlamak vb.)

Soru 8 : Abdest dinimizde; namaz kılmak, Kur’an’ı Kerim’i elle tutmak, Kabe’yi tavaf etmek gibi amelleri yapmak için yapılan, belli organları usulüne göre yıkamaktan ve meshetmekten ibaret bir temizliktir, bir ibadettir ve itaattir. Abdestin farzları nelerdir?
Cevap : a- Yüzü yıkamak (İki kulak memesi arasındaki yer ile alnının saç biten yerinden çene altına kadar )
            b- İki eli dirseklerle beraber yıkamak
            c- Basın dörtte birini meshetmek
            d- Her iki ayağı topuklarla beraber yıkamak

Soru 9 : İşlenmesinde sevap olan, terk edilmesinde günah olmayan, Efal-i Mükellefin'den olup Peygamberimiz (sav)’in bazen yaptığı bazense terk ettiği ibadete ne denir? (Kuşluk namazı gibi)
Cevap : Müstehap.

Soru 10: Yapılmasında ve yapılmamasında günah olmayan, yapılıp yapılmama hususu dinde caiz görülen şeylere ne denir? (Helal olan bir meyveyi yiyip yememek gibi)
Cevap : Mübah.

Soru 11: Mükellefin yapmaması istenen ve kesin bir delille işlenmesi yasak olan şer'i hükümlere ne ad verilir? Ki bunların terk edilmesi sevap, işlenmesi günahtır. İnkarı ise günahtır. (Zina yapmak, domuz eti yemek, yalan konuşmak vb.)
Cevap : Haram.

Soru 12: Haram iki kısımdır. Haram li aynihi, Haram li gayrihi. Bunların tarifini yapıp misal veriniz.
Cevap : a- Liaynihi Haram: Aslı itibariyle herkese haram olan şeydir(Şarap, zina vb.)
b- Ligayrihi Haram: Aslında helal olup başkasının hakkından dolayı haram olan şeydir. Sahibinin izni olmadıkça o şeyden başkaları faydalanamaz.
(Başkasına ait olan bir malı izinsiz almak gibi)

Soru 13: Kelime manası itibariyle; sevilmeyen ve hoş görülmeyen şeyler olup, dindeki manası da; yasaklığı sabit olmakla beraber, ona aykırı olarakda bir delil ve işaret bulunup, yapılması doğru olmayıp yapılmaması iyi olan şeylere ne ad verilir? (Sağ elle sümkürmek, gusül alması gereken bir kimsenin elini ve ağzını yıkamadan bir şey yiyip içmesi gibi)
Cevap : Mekruh.

Soru 14: Meşru olan bir işi (başlanmış bir ibadeti) bozan, hükümsüz kılan kasten yapılması azabı gerektiren şeylere ne denir? (Namaz içinde gülmek gibi)
Cevap : Müfsit.

Soru 15: Dinimizde namazların camide cemaatle kılınıp eda edilmesi bildirilmiştir. Namaz ibadetimizi camide kılarken cemaatin önünde namazı kıldıran kişiye imam denir. İmam efendinin namaz kıldırırken durduğu yere ne ad verilir?
Cevap : Mihrap.

Soru 16: Hadesten taharet vücudumuzu cünüplükten ve abdestsizlikten kurtarmaktır. Cünüplükten kurtulmak Gusül ile olur. Cünüp ise, şehvetle kendisinden meni dediğimiz su çıktıktan sonra henüz boy abdesti almamış, yani yıkanmamış olan kimsedir. Boy abdesti dediğimiz guslün farzları nelerdir?
Cevap : a- Mazmaza: Ağza üç defa su alıp, gargara yaparak ağzı yıkamak.
            b- İstinşak: Burnu üç kere sağ elle su alıp, sol elle sümkürerek yıkamak.
            c- Bütün vücudu iyice ovuşturarak yıkamak. (Hiç bir kuru yer kalmamak suretiyle)

Soru 17: Camilerimizde dini ve dünyevi mevzuların anlatılmak ve açıklanmak üzere, Cuma namazından önce ve diğer bazı vakitlerde imamlarımızın çıkıp vaaz ettiği, talim, irşat ve telkin makamı olan yere ne ad verilir?
Cevap : Kürsü.

Soru 18: Camilerimizde beş vakit namazlarımız için Ezan-ı Muhammedi’yi okuyan, gamet eden, Hz. Bilal Habeşi’nin mesleğini yapan kimselere ne denir?
Cevap : Müezzin.

Soru 19: Namazın farzları on ikidir. Bunlar iki kısma ayrılır. Şartlar ve rükünler diye adlandırılır. Altısı şart, diğer altısı ise rükündür. Şartlar daha namaza başlamadan önce yapılması gereken şeyler olup, rükünler ise başlangıç tekbiri ile namaza başlayıp namazın içinde yapılması gereken farzlardır. Namazın farzları dediğimiz şartları ve rükünleri sayıp tarif ediniz.
Cevap : A- Namazın Şartları:
a- Hadesten Taharet; Bedeni cünüp ve abdestsizlikten temizlemek
b- Necasetten Taharet; Elbise ve namaz kılacak yeri temizlemek
c- Setrul Avret; Avret yerlerin örtülmesi
d- İstikbali Kıble; Kıbleye yönelmek
e- Vakit; Vaktinde kılınması
f- Niyet; Niyet etme

B- Namazın Rükünleri:
a- İftidah Tekbiri; Başlangıç tekbiri
b- Kıyam; Ayakta durmak
c- Kıraat; Okumak
d- Ruku; Rukuya eğilmek
e- Sücut; Secdeye eğilmek
f- Kade-i Ahire; Namazda son oturuşu yapmak.

Soru 20: İnsanoğlunun uzuvlarından örtülmesi farz olan, başkalarının da bakması haram olan yerlere avret mahalli denir. Kadınlar ve erkekler için Setri avret yerlerini tarif ediniz.
Cevap : Erkeklerde: Göbek ve diz kapakları dahil, bu kısmın arasında kalan bölgeler.
            Kadınlarda: Yüzleri, elleri ve ayakları dışında kalan bütün bölgeleri kapatmaları gereklidir.

Soru 21: Peygamber Efendimiz (sav)’in yaşantısı olarak tarif edilen sünnetin bölümleri üçtür. Sünnetin çeşitleri diyebileceğimiz bölümlerini söyleyiniz.
Cevap : a- Fiili Sünnet : Yaşantısıdır
            b- Kavli Sünnet : Sözleridir
            c- Takriri Sünnet : Söz ve olaylara sukutu ile karşılığıdır.

Soru 22: Camilerimizde Cuma günü insanlara dini meseleleri, hükümleri açıklamak veya Ümmeti Muhammedi ilgilendiren haftalık meseleleri anlatmak için hutbe okunur. İmamın Cuma günü hutbe okumak için çıktığı, camilerde kıbleye göre sağ tarafta bulunan basamaklı olan yere ne denir?
Cevap : Mimber

Soru 23: Suyun bulunmadığı zamanlar veya mekanlar olduğunda dinimiz, ibadetlerimizi aksatmadan yapabilmemiz için abdest yerine
yapabileceğimiz bir ameli bize bildirmiştir. Bu amel toprakla yapılıp, su bulununcaya kadar abdesti bozacak bir iş bir fiil yapılmamış ise abdestle yapılacak bütün ibadetler ve taatlar yapılır. Çünkü bu amel, abdest ve gusül abdestinin yerine geçer. Su görülünce de bozulur. İki darp (vuruş), bir niyet olmak üzere iki tane farzı vardır. Niyetin farz olduğu bu ibadetimizin adı nedir?
Cevap : Teyemmüm.

Soru 24: Boy abdesti olmayana yapması yasak olan ameller nelerdir?
Cevap : a- Namaz kılamaz
            b- Camiye mescide giremez
            c- Kur’an’a el süremez ve okuyamaz
            d- Kabe’yi tavaf edemez

Soru 25: Namazlarımızda yapmış olduğumuz secde yedi tane uzvumuzun (organımızın) beraber yere değerek yapılmasıyla olur. Bu yedi azamızı sayınız.
Cevap : Alnımız ve burnumuz(1), Ellerimiz(2), Dizlerimiz(2), Ayaklarımız(2) toplam yedidir.

Soru 26: Namazlarımızı kılarken yanılabiliriz, böyle hallerde namazın telafisi için son oturuşta Et-Tahiyyatüyü okuyup, iki defa daha secde yaparak namazımızı tamamlamış oluruz. Böyle hallerde yapılan secdeye sehiv secdesi, yani "yanılma secdesi" denir. Namazda sehiv secdesini gerektiren haller nelerdir?
Cevap : Namazın farzlarından birisinin unutularak yapılmasının geciktirilmesinde, vaciplerinin birinin unutularak terk edilmesi veya yine unutularak yapılmasının geciktirilmesinde yapılır.

Soru 27: Namazın kıyam, rüku ve secde gibi her rüknünü yerine getirmek ve bunu yaparken her uzvun rahat bir halde bulundurulması, her yapılan amele, harekete özenerek yapılmasına ne ad verilir? (Mesela: Rükudan kıyama kalkarken vücut dimdik bir hale gelmeli, iki secde arasında en az bir defa “sübhanallahil azim” diyecek kadar oturmuş olmak gibi)
Cevap : Tadili erkana riayet (Rükunların hakkını vererek yapmak)

Soru 28: Cuma namazı kimlere farzdır?
Cevap : a-Erkek olmak   b-Hür olmak   c-Misafir olmamak   d-Sıhhatli olmak (Camiye yürüyerek gidecek kudrette olmak)   e-Kör olmamak f-Kötürüm olmamak (Ayakları kesilmiş olmamak).

Soru 29: Cuma günü müslümanların bayram günüdür. O günde mü’minler Allah (cc)’ın emriyle camilere toplanır, Cuma namazlarını kılarlar ve hutbeyi dinlerler. Vakti öğle namazının vaktidir. Bu vakitte kılınan Cuma namazı kaç rekattır, isimleriyle birlikte söyleyiniz.
Cevap : 10 rekattır.  4 ilk sünnet, 2 farz, 4 rekatta son sünnetidir. (Ayrıca aynı vakitte kılınan 4 rekat Zuhri Ahir ve 2 rekatta vaktin son sünneti kılınır. Ama Cuma 10 rekattır)

Soru 30: Ramazan ayında, yatsı namazından sonra 20 rekat kılınan namazdır. Cemaatla veya tek başına kılınabilir. İki yada dört rekatta bir selam verilerek kılınan ve ramazan ayına ait olan bu namazın adı nedir? ve nasıl bir namazdır?
Cevap : Teravih namazıdır ve Sünneti müekkede bir namazdır.

Soru 31: Oruç ibadetimizin çeşitleri altıdır. Bunları misaller vererek sayınız.
Cevap : a- Farz oruçlar: Ramazan orucu, keffaret orucu vb.
            b- Vacip oruçlar: Adaklar, itikaf orucu ve kazaya kalmış nafile oruçlar
            c- Sünnet oruçlar: Muharrem ayının 9 10 11ci günleri tutulan oruçlar
            d- Müstehap oruçlar: Kameri ayların 13 14 15ci günleri tutulan oruçlar
            e- Mekruh oruçlar: Aşure günü, Cuma günleri tutulan oruçlar
            f- Haram oruçlar: Bayramlarda tutulan oruç

Soru 32: İslamın şartlarından mali ibadetimizdir. Dinen zengin sayılan erkek, kadın, her mükellef müslümanın senede bir kez, malının kırkta birini, niyet ederek müslüman fakire vermesi farzı ayın olan ibadettir. Bir diğer mana ile müslüman fakirin, müslüman zengin üzerindeki hakkıdır. Terki günah, inkarı küfürdür. Bu mali ibadetimiz hangisidir?
Cevap : Zekat

Soru 33: Ramazan ayının sonuna ulaşan ve temel ihtiyaçlardan başka nisaba malik (mala sahip) olan her müslümanın vermesi gereken ve vacip olan mali bir ibadettir. İnsanların yaratılışına bir şükür olmak üzere sevap kazanmak için yapılan mali ibadetimiz nedir?
Cevap : Sadaka-i Fıtır

Soru 34: Kurban bayramı günlerinde Arafat’a çıkarak vakfe yapılan, ihrama girerek ve Kabe’yi tavaf ederek ziyaret yapılan, zengin olan müslümana ömründe bir kez yapmak farzı ayın olan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir?
Cevap : Hac

Soru 35: Senenin herhangi bir bölümünde Kabe-i Muazzamayı ve Ravza-i Mudahharayı ziyaret maksadıyla yapılan mali ve bedeni ibadetimiz hangisidir?
Cevap : Umre ziyareti

Soru 36: Takvim olarak aya göre düzenlenen ve hicretle başlayan yıla "hicri yıl" denir. Hicri yılın aylarına kameri aylar denir. Müslümanların takvimi olan bu takvime göre bayram ve diğer önemli gün ve geceler ayarlanır. Bu hicri yılın kameri aylarını sayınız.
Cevap : Muharrem, Sefer, Rebiyyül Evvel, Rebiyyül Ahir, Cemaziel Evvel, Cemaziel Ahir, Recep, Şaban, Ramazan, Şevval, Zilkade, Zilhicce

Soru 37: Hicri yılın başlangıç günü hangi gündür?
Cevap : 1 Muharrem

Soru 38: Mevlit kandili Peygamber Efendimiz (sav)’in doğum günüdür. Mekke’de Kabe’nin içinde 360 putun yıkıldığı, Sasani İmparatorluğunun bin yıldan beri yaktıkları ateşin söndüğü gün bu gündür. İslam takvimi olan hicri yılda Mevlit kandili hangi gündür?
Cevap : Rebiyyül evvel ayının 12 Gecesi, Pazartesi günü.

Soru 39: Mübarek üç ayların başlangıç tarihi ne zamandır?
Cevap : 1 Recep ile başlar.

Soru 40: İkram, değeri çok olan, bağış, ihsan, istenilen gibi manalar taşıyan ve Hz. Amine’nin Peygamber Efendimiz (sav)’e hamile olduğunu anladığı gün olarak bilinen, mübarek gece olarak ibadetlerle değerlendirdiğimiz, Peygamber Efendimiz (sav)’in kendisinin de 12 rekat şükür namazı kıldığı mübarek gecemizin adı ve hangi günde olduğunu söyleyiniz.
Cevap : Regaip kandili, Recep ayının ilk Cuma gecesidir.

Soru 41: Peygamber Efendimiz (sav)’in bir gecede Mekke’den Kudüs şehrine yürüyüşüne ve oradan da semaya yükselişine ayrı ayrı isim verilen,
hakkında Kur’an’ı Kerim’de sure olan mübarek gecemizin ismi ve zamanını söyleyiniz.
Cevap : İsra ve Miraç denir. Recep ayının 27ci gecesidir.

Soru 42: Yaratılmışların bir sene içindeki rızıklarına, zengin veya fakir, aziz veya zelil olacaklarına, diriltilip öldürüleceklerine ve ecellerine dair Allah (cc) tarafından meleklerine bilgi verilen mübarek gecemiz hangisidir, ve hicri tarihini söyleyiniz.
Cevap : Berat Gecesi. Şaban ayının 15ci gecesi.

Soru 43: Ramazan ayı içersinde idrak ettiğimiz ve Kur’an’ı Kerim bu geceden başlayarak indirildiği bildirilen, adına Kur’an’ı Kerim’de sure bulunan ve Peygamberimiz (sav)’in Ramazan ayının son on gününün tekli günlerinde arayın dediği mübarek gecemizin ismi nedir ve hangi güne rastlar?
Cevap : Kadir Gecesi. Ramazanın 27.ci gecesi.

Soru 44: Ramazan ayının son on gününde beş vakit namaz kılınan cami veya mescitte, ibadet niyeti ile ikamet edilen (kalınan) ve bayram namazı ile son bulan ibadetin adı nedir?
Cevap : İtikaf

Soru 45: Amelde hak mezhepler dediğimiz mezheplerimiz ve imamlarımızı söyleyiniz.
Cevap : a- Hanefi Mezhebi; İmamı Azam Ebu Hanife
            b- Şafi Mezhebi; İmamı Şafi
            c- Maliki Mezhebi; İmamı Malik
            d- Hanbeli Mezhebi; İmamı Ahmet Bin Hanbel

Soru 46: Haccın çeşitleri nelerdir?
Cevap : a- Haccı Temettü   b- Haccı İfrat   c- Haccı Kıran

Soru 47: Haccın farzlarını söyleyiniz.
Cevap : a- Arafat’ta vakfe durmak   b- Ziyaret tavafı yapmak.

Soru 48: Cihat ibadetini diğer ibadetlerden ayıran özellikler nelerdir?
Cevap : a- Kur’an’ı Kerim’de en çok zikredilen ibadet olması
            b- En büyük ibadettir
            c- Zamana bağlı değildir
           d- İlk eda edilecek farzdır
           e- Miktarla sınırlı değildir

Soru 49: Üç vakit vardır ki bu vakitlerde kaza namazı, vacip bir namaz, cenaze namazı, tilavet secdesi, nafile namaz kılınmaz ve olmaz. Bu vakitlere dinimizde kerahat vakitleri denir. Kendisinde ibadet olmayan bu vakitleri söyleyiniz?
Cevap : a- Güneş doğarken   b- Güneş tam tepede iken   c- Güneş batarken.

Soru 50: Namaz dinin direği ve ilk görülecek olan ibadettir. Namazların vaktinde kılınması gerekir, çünkü “vakit” namazın farzlarındandır. Vaktinde ve vakti geçtikten sonra kılınan namazlara ne ad verilir?
Cevap : Vaktinde kılınan namaza; “Eda”, Vaktinden sonra kılınan namaza ise; “Kaza” denir.

Soru 51: Dinimiz her yönüyle bize kolaylıklar getirir. Ki bunlardan biride, kışın ayaklarımıza giyilen deriden yapılmış mestlerin giyilmesidir. Bu mestler abdest alındıktan sonra giyilir ve ondan sonra belirli bir zamana kadar alınacak abdestler için bu mestler çıkarılmadan üzerine ıslak elle yapılan meshetme işlemi ile abdest alınmış olur. Bu meshetmenin müddeti (süresi) yolculukta ve ikamette (bulunduğumuz yerde) ne kadardır?
Cevap : İkamette 24 saat (bir gün bir gece), yolculukta 72 saat (üç gün üç gece)

Soru 52: Dinimizde bir beldeden (oturduğumuz köy, kasaba veya şehirden) çıkıp yaya olarak 18 saatlik yola gitmiş olan kimseye yolcu (Misafir) denir (18 saatlik yolun karşılığı bugünün ölçüleriyle 90 km uzaklıktır). Bu mesafeye çıkmış olan yolcuya kolaylıklar olarak ayağındaki mestin müddeti 3 gün 3 gece olduğu gibi, namazlar için de bazı kolaylıklar vardır. Yolcu namazı ve seferilik dediğimiz bu namazların kılınışı nasıldır?
Cevap : Dört rekatlı farz namazları, iki rekat olarak kılınır.

Soru 53: Dinimizde büyük abdest temizliği dediğimiz kan, meni, sidik ve gaita (büyük pislik) gibi pisliklerin çıkmış oldukları yerleri temizlemeye verilen isim nedir?
Cevap : İstinca

Soru 54: Namazların cemaatla kılınması 27 derece daha sevap olduğu bildirilmiştir. Namazlarımızı cemaatla kılarken imama ruküde yetişmiş kişi, o rekatı imamla kılmış sayılır. Ruküden kalkarken, secde yapılırken veya tahiyyatta iken namaza iştirak eden kişi ise imam selam verdikten sonra, kendi selam vermeden kalkar ve kaç rekat kılmamış ise tamamlar. Namazın başlamasından sonuna kadar aralıksız olarak imama uyan, namazının tümünü imamla kılan kimseye ne ad verilir?
Cevap : Müdrik (Namazı idrak etmiş, yetişmiş manasında)

Soru 55: Namaz başlayıp ilk rekatın ruküsünden sonra herhangi bir bölümünde imama uyan ve imamla birlikte kılmadığı rekatları cemaatın selamından sonra kılarak tamamlayan kişiye ne denir?
Cevap : Mesbuk (sabıkalı)

Soru 56: Namaza imamla başladığı halde, kendisine namazda uyku, dalgınlık, cemaatın çokluğundan bir eziyet veya abdesti bozulup ta namazın bir kısmını imam ile birlikte kılmayan kimseye ne ad verilir?
Cevap : Lahik

Soru 57: İbadetlerimizin sıhhati için küçük abdest temizliği dediğimiz, erkeklerin idrar yaptıktan sonra idrar sızıntısını beklemeleri gerekir. Yoksa abdest aldıktan sonra gelen damlalar abdesti bozmuş olur. Ama insan abdestliyim düşüncesiyle ibadet eder ki, bu emelde boşa gider. Bu sebeple idrarın kesilmesini biraz yürüyerek, ayakları hareket ettirerek veya beklemek gibi hallerle bekleyip sonrada su ile yıkamakla yapılan amelin adı nedir?
Cevap : İstibra

Soru 58: Hadis-i Kutside Rabbimiz (cc) buyuruyor ki; “Farzlarımı yapmakla kulluğunuzu idrak edersiniz, nafilelerle bana yaklaşırsınız”. Dinimizde farz namazların ve sünnetlerin dışında kılınan birtakım nafile namazlar vardır ki, bunlara "tatavvu namazı" da denir. Her bir namazın kendisine has fazileti ve sevabı vardır. Bunlardan bazıları; Duha, Kuşluk, teheccüt namazları, Regaip, Berat, Miraç, Kadir geceleri namazları, yolculuk, tesbih namazları vb. Bir mescide, camiye ziyaret için gidildiğinde veya öğrenmek veya öğretmek gibi bir maksatla giren kimsenin daha mescide oturmadan nafile olarak kıldığı iki rekat namazın adı nedir?
Cevap : Tahiyyetül Mescit

Soru 59: Güneş doğup bir miktar yükseldikten sonra istiva vaktine kadar iki, dört, sekiz veya on iki rekat kılınabilen nafile namazın adı nedir?
Cevap : Duha (kuşluk) namazı.

Soru 60: İnsanın kendi hakkında bir şeyin hayırlı olup olmadığına dair bir işarete kavuşmak istediğinde, yatacağı zaman iki rekat namaz kılıp özel duasını okuyarak bitirdiği namaz hangisidir?
Cevap : İstihare namazı.

Soru 61: Yatsı namazından sonra daha uyumadan veya bir miktar uyuduktan sonra kalkıp kılınan, iki rekatta bir selam verilerek iki, dört, altı veya sekiz rekat kılınabilen, Peygamber Efendimiz (sav)’in devam ettiği ve çok sevap olan bu namazın adı nedir?
Cevap : Teheccüt (gece) namazı.

Soru 62: Nisap; Şeriatın bir şey için koymuş olduğu belirli bir ölçü ve miktar demektir. Mesela; Altın için nisap miktarı 96 gramdır ve buna sahip olan kimse zengin sayılır ve bu malın üzerinden bir yıl geçtikten sonra bunun zekatını vermesi kendisine farzdır. Koyun, keçi, sığır ve deve gibi mallarda nisap sayı iledir. Koyunlarda nisap ölçüsü ve miktarı nedir?
Cevap : 39’a kadar zekat düşmez.  40’dan 120’ye kadar bir koyun, 121’den 200’e kadar iki koyun, 201’den 399’a kadar üç koyun, 400 koyuna dört ve sonraki her yüz koyuna bir koyun verilir.

Soru 63 : Sığırların nisap ölçüsü ve miktarı ne kadardır?
Cevap : 29’a kadar zekat düşmez.  30’dan 40’a kadar iki yaşında bir buzağı, 40’dan 59’a kadar üç yaşında bir dana, 60’da birer yaşını bitirmiş iki buzağı ve sonra her 30’da bir buzağı, her 40’da bir dana olarak hesap edilir.

Soru 64: Hangi mallardan zekat verilir?
Cevap : a- Nakit paranın, istenen borç paraların
            b- Ticaret mallarının
            c- Koyun, keçi, sığır ve devenin
            d- Altın ve gümüşlerin
            e- Arazi ürünlerinin
            f- Madenlerin ve definelerin.

Soru 65: Zekat kimlere verilmez?
Cevap : a- Ana ve babaya
            b- Dede ve ninelere
            c- Evlatlara
            d- Karı veya kocaya
            e- Zenginlere
            f- Cami, mescit, çeşme ve benzerlerini yaptırmak veya onartmak için zekat verilmez.

Soru 66: Kurban bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek hür, mukim (yolcu olmayan), müslüman, zengin olan kimselere vaciptir. Kurban, ibadet maksadıyla olursa eda edilmiş olur. Bunun dışında ki maksatlarla (et yemek gibi) kesilen hayvanlar kurban olmayacağı gibi, birde vebal olur. Kurbanı kesme günleri hangi günlerdir?
Cevap : Kurban bayramının 1, 2 ve 3cü günleridir.

Soru 67: Kabe’nin etrafında usulünce ibadet için yedi defa dolaşmaya ne denir?
Cevap : Tavaf

Soru 68: Yeni doğan bir çocuğun doğduğu günden bülüğ çağına gelinceye kadar Cenabı Hakk’a şükür olsun diye kurban kesmek mubahtır. Fakat 7 Günü kesilmesi daha faziletlidir. Çocuğun, doğduğunda kesilmesi gereken bu kurbana ne ad verilir?
Cevap : Akika kurbanı.

Soru 69: Zekat kimlere verilir?
Cevap : 1- Müslüman fakirlere
            2- Miskinlere
            3- Borçlulara
            4- Yolculara
            5- Azat olacak köle, cariyeye
            6- Zekat memurlarına
            7- Müellefe-i Kulup (Kalpleri İslam’a ısındırılmak istenenlere)
            8- İslam yolunda çalışanlara.


Konu Adresi: http://www.dervisler.net/ibadetle-ilgili-sorular-ve-cevaplar-t11017.0.html




Çevrimdışı furkan61

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 1.891
  • Konu: 675
  • Derviş: 507
  • Teşekkür: 9
Yanıt: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #1 : 29/04/09, 20:50 »
Soru 70: Tilavet secdesi ne zaman ve nasıl yapılır?
Cevap : Kur’an’ı Kerim’den bir secde ayeti okunduğu yada duyulduğu zaman yapılır.
Yapılışı: Ayağa kalkılır, eller kaldırılmadan tekbir alınır ve secdeye gidilir. Secde de üç defa “Sübhane Rabbiyel Azim” dedikten sonra tekrar Allah’ü Ekber denilerek ayağa kalkılır.

Soru 71: Ameli salih ne demektir?
Cevap : Allah (cc)’ın rızasına uyan hayırlı amel, günahlardan uzak iştir.

Soru 72: Cenaze namazı nasıl kılınır ve kaç tekbirdir?
Cevap : Ayakta kılınır ve dört tekbirlidir.

Soru 73: Kimlerin cenaze namazı kılınmaz?
Cevap : a- Düşük ve ölü doğan çocukların
            b- Bilerek anne ve babasını öldüren katillerin
            c- Yol kesicilerin
            d- İslam’a karşı çıkanların namazı kılınmaz.

Soru 74: Belli bir zaman içinde sünneti de kaza edilen namaz hangisidir?
Cevap : Sabah namazı, o günün öğle vaktine kadar sünneti ile birlikte kaza edilir.

Soru 75: Kaza namazı ne demektir?
Cevap : Vaktinde kılınamayan beş vakit namazı ödemek üzere, başka vakitte kılmaya denir.

Soru 76: Bir sünnet var ki, onu yerine getirmek bir farzı yerine getirmekten daha fazla sevaptır. Bu farzdan daha sevap sünnet hangisidir?
Cevap : Selam vermek sünneti, selam almak sünneti farzdan daha fazla sevap kazandırır.

Soru 77: Çocukların benimsemeleri ve alışkanlık kazanmaları için, İslam’a göre hangi yaşta namaza başlatılmaları gerekir?
Cevap : Yedi yaşında.

Soru 78: İslam’a göre çocuk doğduğunda ismi nasıl konur?
Cevap : Çocuğun sağ kulağına ezan, sol kulağına kamet okunarak ismi zikredilir ve dua yapılır.

Soru 79: Kurban eti nasıl pay edilir?
Cevap : Kurban eti üç kısma ayrılır. Bir bölümü fakirlere, bir bölümü komşu ve dostlara, kalan bölümü ise ev halkına ayrılır.

Soru 80: Zilhicce ayının 9.cu, yani arife günü sabah namazından başlayarak, bayramın 4.cü günü ikindi namazına kadar, her farz namazın selamından sonra alınması kadın erkek her müslümana vacip olan tekbirlere ne ad verilir?
Cevap : Teşrik tekbirleri.

Soru 81: Her müslümanın günü birlik yaşamında, hiç unutmadan her yaptığı işin evvelinde söylemesi gereken bir söz vardır. Bu söz nedir?
Cevap : “Bismillah” yada “Bismillahirrahmanirrahim” (Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla)

Soru 82: Bir müslümanın geleceğe dönük işlerini tasarladığı zaman, ümit ve temenni ifadelerini Rabbimizin isteğine bırakan bir imanla söylediği, unutulmaması gereken söz nedir?
Cevap : “İnşAllah” (Eğer Rabbim dilerse) demek.

Soru 83: Müslümanların su içtiklerinde, yemek yediklerinde yada sevinçli bir haber aldıklarında söyledikleri söz nedir?
Cevap : “Elhamdülillah” (Şükür Allah’adır)

Soru 84: Müslümanın, müslüman üzerindeki beş hakkını sayınız.
Cevap : a- Selamına karşılık vermek
            b- Hasta ise ziyaretine gitmek
            c- Aksırınca dua etmek
            d- Meşru olan davetine gitmek
            e- Vefatında cenazesinde bulunmak.

Soru 85: Aksıran müslümanın “Elhamdülillah” demesi gerekir. Yanında bulunan müslümanın buna vermesi gereken karşılık nedir?
Cevap : “Yerhamükellah” (Allah sana rahmeti ile muamele etsin)

Soru 86: İslam’da selam verme ölçüsü nedir?
Cevap : Küçük büyüğe, yürüyen oturana, bineklide yaya olana selam verir.
Soru 87: Bir müslüman, Peygamber Efendimiz (sav)’in ismi andığında yada yanında anıldığında ne yapması gerekir?
Cevap : Ona salat ve selam getirir.

Soru 88: Zekatın faydalarını yazınız
Cevap : a- Malı temizler
            b- Malı çoğaltır
            c- Kalpteki dünya sevgisine ilaçtır
            d- Müslümanı mal fitnesinden korur
            e- Allah (cc)’a bir şükürdür
            f- Kalbin katılaşmasını önler
            g- İhtiras (hırs) zincirini kırar
            h- Fakirleri dilenmekten alıkoyar
            i- Şefkat anahtarıdır
            j- Malı ebedileştirir, fert yatırıma yönelir.

Soru 89: Seferi olan kimsenin, kendi oturduğu memlekete ne ad verilir?
Cevap : Vatan-ı Asli.

Soru 90: Hanefi mezhebine göre, Cuma namazı en az kaç kişi ile kılınır?
Cevap : En az üç kişi ile kılınır.

Soru 91: Sahih olmayan (geçerli olmayan) evlilikler nelerdir?
Cevap : a- Sigar nikahı
            b- Hulle nikahı
            c- Mute nikahı
            d- İhramlının nikahı
            e- Zinakar kadınla nikah
            f- Dörtten fazla kadınla yapılan nikah
            g- Aynı anda iki kız kardeş ile yapılan nikah.

Soru 92: Sigar nikahı nedir, tarif ediniz?
Cevap : Aralarında mehir (kızın kızlık hakkı) olmaksızın, bir adamın kendi kızını diğerinin kızı karşılığında ona nikahlamasına denir.

Soru 93: Yeminin keffareti nedir, söyleyiniz?
Cevap : a- Gücü yetiyorsa müslim yada gayri müslim bir köle veya cariyeyi azat etmek
            b- Veya on fakiri akşamlı sabahlı doyurmak
            c- Veya on fakiri orta halli giydirmek
            d- Veya üç gün aralıksız oruç tutmaktır.

Soru 94: Nikahı kendisine haram olanları sayınız.
Cevap : a- Karabet (yakınlık) ciheti ile haram olanlar
            b- Sıhriyet (sonradan kazanılan akrabalık) yoluyla haram olanlar
            c- Emişme yoluyla haram olanlar (aynı kadının emzirdiği çocuklar)
            d- İki kız kardeşi bir arada nikahlamak (İkiside yaşarken tek erkeğin hanımları olamazlar)
            e- Musahere cihetiyle haram olanlar (Yani üvey kız babaya, üvey oğlan anaya haramdır)
            f- Efendinin cariyesini, hanımefendinin de kölesini nikahlaması haramdır
            g- Kafir kadınla bir mecusi kadını veya putperest bir kadını bir arada  bulundurmak
            h- Cariye ile hür kadını bir arada bulundurmak
            i- Dörtten çok (bir arada) nikah yapmak
            j- Başkasının zevcesini nikahlamak
            k-Nikahlı iken hamile kalan kadını nikahlamak.

Soru 95: Karabet (yakınlık) ciheti ile kendisine haram olanlar kimlerdir?
Cevap : Analar, Kızlar, Kız kardeşler, Halalar, Teyzeler, Erkek ve kız kardeşlerin kızları.

Soru 96: Namazda birinci tahiyyat ile ikinci tahiyyat arasında ne fark vardır?
Cevap : Birincisi vacip, ikincisi ise farzdır.

Soru 97: Yeryüzünde üç mescit vardır ki, bunlarda kılınan namazlar diğer mescitlerde kılınan namazlardan sevabı daha fazladır. Bu mescitleri sevap çokluğu sırası ve sevap oranları ile yazınız.
Cevap : a- Mescidi Haram (Kabe); Yüz bin namaz sevabı
            b- Mescidi Nebevi; Bin namaz sevabı
            c- Mescidi Aksa; Beş yüz namaz sevabı vardır.

Soru 98: İnsanların akıllısı kimdir? Sorusuna Peygamber Efendimiz (sav)’in verdiği cevap ne olmuştur?
Cevap : “Ölümü çok hatırlayıp, onun için hazırlıklı olandır”  cevabını vermiştir.

Soru 99: Namazlarımızı kılarken, Ruküden sonra kalkıp secdeye gitmeden kıyam halinde iken zikrettiğimiz “Rabbena lekel hamd”in manası
nedir?
Cevap : "Rabbimiz, şükür ancak sanadır" demektir.

Soru 100: Namazlarımızda secdede iken en az üçer kez söylediğimiz “Sübhane rabbiyel ala”nın manası nedir?
Cevap : "Yüce Rabbimi tüm eksiklerden tenzih ederim" demektir.

Soru 101: Namazlarımızda ruküde iken en az üç defa söylediğimiz “Sübhane rabbiyel azim”in manası nedir?
Cevap : "Yüce Rabbimiz, tüm eksiklerden münezzehtir" demektir.

Soru 102: Sıhriyet (sonradan kazanılan akrabalık) ciheti ile kendisine haram olanlar kimlerdir?
Cevap : Zevcenin annesi (Kaynana), Zevcenin kızı (Üvey kız), Babasının zevcesi(Üvey anne), Oğlunun zevcesi (Gelini)

Soru 103: Peygamber Efendimiz (sav) haftanın hangi günleri oruç tutardı?
Cevap : Pazartesi ve Perşembe günleri.

Soru 104: Abdestin vaciplerini sayınız?
Cevap : Abdestin vacibi yoktur.

Soru 105: Dinimizde "misafir" kime denir?
Cevap : 15 günden daha az oturmak niyeti ile, 90 km veya daha uzak bir yolculuğa çıkana denir.

Soru 106: İslam dininin uygulamaya dönük yasa ve hükümlerini delilleriyle bildiren ilme ne denir?
Cevap : Fıkıh denir.

Soru 107: Rasulüllah (sav)’in “küçük şirk” olarak nitelendirdiği günah nedir?
Cevap : Riya (Gösteriş için ibadet)

Soru 108: Boğulan kimseyi kurtarmakta olan kimse, namaz vakti geçiyorsa ne yapar?
Cevap : Boğulmakta olan kimseyi kurtarır. Namazı sonra kılar.

Soru 109: Arafat ve Müzdelife’de iki namazı birleştirerek kılmaya ne denir?
Cevap : Cem’us-Salat

Soru 110: İmam farz namaza cemaatla başladıktan sonra, nafile namaz kılmak ne olur?
Cevap : Mekruh olur.

Soru 111: Şeytan nerede taşlanır?
Cevap : Mina’da

Soru 112: Oruç ne zaman farz kılındı?
Cevap : Hicretin 2.ci yılında

Soru 113: İslam fıkhında feri deliller hangileridir?
Cevap : a- İstihsan   b- Mesaliki Mürsele   c- Örf   d- Önceki şeriatlar   e-Sahibi kavli   f-İstishap

Soru 114: İnsanların ve evcil hayvanların yiyecek ve içecekleri olan maddeleri ucuz olan yerlerden alıp kıymetinin artması için 40 gün bekletmeye ne ad verilir?
Cevap : İhtikar denir.

Soru 115: İslam hukukunda miras taksimini kendisine konu alan ilmin adı nedir?
Cevap : Feraiz ilmi.

Soru 116: Hac esnasında, Safa ile Merve arasında müslüman erkeklerin her gidiş ve gelişte göğüslerini gererek (çalımlı çalımlı) yürümeye ne ad verilir?
Cevap : Hervele

Soru 117: Peygamber (sav): “En hayırlı amel vaktinde kılınan namazdır” buyurmaktadır. Vaktinde kılınmayan namazlar ise mutlaka kaza edilmelidir. 6 vakit namaz üst üste kazaya kalmayan kişiye ne ad verilir?
Cevap : Sahib-i Tertip

Soru 118: Zekat İslam toplumundaki, sosyal yardımlaşmanın, müslümanlar arasındaki sevgi ve kardeşliğin kuvvetlendirilmesi açısından Rabbimizin müslümanlara olan bir rahmetidir. Zekatın kimlerden alınacağını ve kimlere verileceğini İslam belirlemiştir. Altın da zekata tabi mallardandır. Hanefi mezhebine göre altının zekata tabi olması için nisap miktarını yazınız.
Cevap : 97 gram, 20 miskal ve 60 santimdir.

Soru 119: Peygamber Efendimiz (sav)’in ahirete irtihalinden sonra sekizinci asırdan itibaren bir ilim olarak şekillenmiştir. Ancak
peygamberimizin ve sahabenin yaşadığı maneviyatı ve ahlaki olguyu amaç edinmiştir. Nefisleri temizleyip terbiye etmek, ahlakı güzelleştirmek ve dini yaşamak ilmidir Zühd ve takva ile ruhu temizleyen, insanı Allah sevgisinde eriten, nefsi Allah yolunda mal ve can vermeye hazırlayan, Allah’tan başkasıyla kalbi ilişkiyi kesmeyi amaçlayan, toplumların her devirde ihtiyaç duyduğu ilmin adı nedir?
Cevap : Tasavvuf

Soru 120: Bir insan müslüman iken daha sonra İslam dininden dönse, bu insana hemen tövbe edip tekrar İslam’a dönmesi emredilir. Bu tür İslam’dan dönme olaylarına Hz Peygamber (sav) döneminde 3, Hz Ebu Bekir döneminde 7, Hz Ömer döneminde ise 1 kere meydana geldiği görülmüştür. İslam hukukuna göre İslam’dan dönme olayına ve dönen şahsa ne ad verilir?
Cevap : Olaya "İrtidat", dönene "Mürted" denir.

Soru 121: Kıyamete kadar yasaklanan, nikah şahitleri bulunmaksızın, bir kadına para verip, belli zaman için beraber yaşamak üzere sözleşmek anlamına gelen muta nikahı gibi, şahitler huzurunda, ama yüz senede olsa belli bir zaman sonra boşanmayı söyleyerek ve bütün şartlarına uyularak yapılan bir nikah çeşidi daha vardır ki, bu kesinlikle haramdır. Bu nikah çeşidi hangisidir?
Cevap : Muvakkat nikahı

Soru 122: Kabe’yi tavaf ederken, Haceri esvedin karşısından başlamanın hükmü nedir?
Cevap : Vacip

Soru 123: Namaz kılan kimseye ne denir?
Cevap : Musalli denir.

Soru 124: Hac ve umrenin vaciplerindendir. Mekke-i Mükerreme’nin içinde ve Mescidi Haram dışında bulunan Safa ve Merve denilen basamaklı iki tepe arasında, Safa’dan başlayarak Merve’ye ve Merve’den Safa’ya yedi kere gidip gelmektir. Bu gidip gelme olayına ne ad verilir?
Cevap : Say

Soru 125: Mikat mahalli dışında oturan bir kimsenin, Mekke’ye varınca ilk ne yapması gerekir?
Cevap : Kudüm tavafı

Soru 126: Haccı veya umreyi, yada her ikisini de eda etmek için mübah olan bazı şeyleri kendi nefsine geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan sakınmak ve haram denilen Mekke sınırları içine girme haline ne denir?
Cevap : İhram

Soru 127: Kazası olmayan namaz hangisidir?
Cevap : Cuma namazı

Soru 128: Peygamber Efendimiz (sav)’in ömründe bir defa yaptığı ve İslam’ın beş şartından biri olan ibadetin adı nedir?
Cevap : Hac

Soru 129: Fıkıh ilminin dört büyük kısımlarından biri olan cezalarla ilgili bölümünene isim verilir?
Cevap : Ukubat

Soru 130: Teyemmümün farzları nelerdir?
Cevap : Niyet etmek, elleri toprağa vurarak kolları ve yüzü meshetmek.

Soru 131: Hangi namaz çeşidini kılmak zorunluluğu yoktur?
Cevap : Nafile namazın.

Soru 132: Haccı veya umreyi yada her ikisini eda için mübah olan şeylerden bazılarını geçici olarak haram kılmak, onları yapmaktan sakınmak ve haram denen Mekke sınırları içeri girme haline denir bu halde iken günah, isyan, kavga gibi şeylerden çekinmek icap eder. Cinsi yakınlaşma terk edilir, avlanılmaz, tıraş olunmaz, yeşil ot dahi kopartılmaz. Bu hale ne ad verilir?
Cevap : İhram

Soru 133: "Mescidi Haram", Kabe ve etrafını saran mescidin tamamının adıdır. Mescidi Haram yeryüzünde yapılan ilk mescittir. Hacılar burayı ziyaret ve Kabe’yi tavaf için giderler. Mescidi Haram'ın bölümlerinden bazıları şunlardır: Zemzem, Safa ve Merve tepeleri, Minberi Şerif, Mültezem, Makamı Cibril, Hatim, Metaf, Şerif yani tavaf yeri, Makamı İbrahim, Kabe-i Muazzama, bunlardan başka Kabe’nin hemen önünde belli bir boşluktan sonra yay şeklinde bir duvar vardır. Hacılar tavaf ederken Kabe ile bu duvar arasından geçmezler. Burada Hz. Hacer ve
Hz. İsmail’in mezarlarının bulunduğu rivayet edilmektedir. Bu yerin adı nedir?
Cevap : Hicri İsmail

Soru 134: Namazlarda kıyam, rüku ve secde gibi her rüknünü sükunetle yerine getirmeye ve bu rükunları yaparken her uzvun yatışıp, hareket halinden beri olmasına "tadili erkan" denir. Mesela, rükudan kıyama kalkarken vücut dimdik hale gelmeli ve sükunet bulmalı. Namazların tadili erkana göre kılınmasının hükmü İmam-ı Azama göre nedir?
Cevap : Vaciptir

Soru 135: Her ibadette olduğu gibi hac ibadetinin de vacipleri vardır. Bunlara örnek olarak, ihrama belirli yerden başlamak, ziyaret tavafını kurban bayramının birinci, ikinci ve üçüncü günlerinde yapmak ve veda tavafı yapmayı da sayabiliriz. İhramsız girmenin yasak olduğu yerlere (sınırlara) ne ad verilir?
Cevap : Mikat mahalli


Kaynak: İlmihal




Çevrimdışı Kararlı

  • Murakıp
  • *****
  • İleti: 7.047
  • Konu: 1851
  • Derviş: 4252
  • Teşekkür: 30
Yanıt: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #2 : 29/04/09, 21:55 »
Allah(c.c) razı olsun.Çok önemli ve bilmemiz gereken faydalı bilgilerdi... :X06



Çevrimdışı menzilli

  • Üye
  • **
  • İleti: 93
  • Konu: 14
  • Derviş: 4835
  • Teşekkür: 0
Yanıt:İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #3 : 04/10/09, 01:22 »
kurban bir sorumuz olduğunda interneten kime soralım veya nereye soralım özelikle internet için bu sorum



Çevrimdışı Sehl

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 1.912
  • Konu: 208
  • Derviş: 2261
  • Teşekkür: 16
    • Gönül Hanesi..
Yanıt:İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #4 : 04/10/09, 02:33 »
sitede arama çubuğundan aradığınız konuya bakın eyer bulamazsanız size yakın dergaha ordaki vekillerimize sorun oda olmazsa bu konuları iyi bilen birine sorun daha da gerisi yok :)



Çevrimdışı menzilli

  • Üye
  • **
  • İleti: 93
  • Konu: 14
  • Derviş: 4835
  • Teşekkür: 0
Yanıt:İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #5 : 25/11/09, 12:24 »
bu gecemi arefe  gecesimi yoksa yarınmı Kurban bayramı günü çok iyilik yap İBN_İ ARABİ den diye

okudum  bayramın  birinci günümü yoksa dört günde  oluyormu :X001 yeni bölüm  açamadığım içiçn buraya  yazıyorum



Çevrimdışı Güllere Hasret

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 4.296
  • Konu: 1265
  • Derviş: 364
  • Teşekkür: 121
Cevaplandı: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #6 : 09/10/10, 23:54 »
 X:01  :X06 X:33X :X06



Çevrimdışı İntisab

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 1.488
  • Konu: 4
  • Derviş: 9353
  • Teşekkür: 1
Cevaplandı: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #7 : 10/10/10, 05:05 »
 X:01 :X06 :X06 :X06



Çevrimdışı Ağla Gözlerim

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • İleti: 371
  • Konu: 0
  • Derviş: 6035
  • Teşekkür: 1
Cevaplandı: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #8 : 10/10/10, 21:19 »
Allah c.c razi olsün


Bu Yolda En Büyük Makam Ve En Büyük iş, Kötü Huyu Iyi Huya Dönüştürmektir .."

_Tezkiretü'l-Evliya

yazık hemide ne yazık

Çevrimdışı Mirdasoğlu

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • İleti: 200
  • Konu: 3
  • Derviş: 10394
  • Teşekkür: 0
Cevaplandı: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #9 : 10/10/10, 22:56 »
 X:01 X:33X


İlla EDEB! İlla EDEB!

Çevrimdışı sultanım

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • İleti: 161
  • Konu: 0
  • Derviş: 6716
  • Teşekkür: 0
Cevaplandı: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #10 : 12/11/10, 08:52 »
 tşk. çok guzel  X:01 :X06



Çevrimdışı ALİ ÇETİN

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Konu: 0
  • Derviş: 20724
  • Teşekkür: 0
Yeni: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #11 : 14/08/14, 17:16 »
Bir sorumuz var kurbanlar.yeni olduğumuz için ancak burdan yazabildim.
 bir kişi fakir, hiç malı mülkü yok ve haram olduğunu bile bile idaa vb kumar oynadı.yüklü para kazandı.ve fabrika açtı.gün geçtikçe büyüdü.kazandığı iddaa parasını hesapladı tefe'si tüfe'sini hesapladı ve ilk kazandığı parayı aynen bir hayır kurumuna verdi ve işlerine devam etti.durumu nedir? parası temizlenmişmidir? yada temeli haram olduğu için haram devam ediyor mu? şimdiden Allah razı olsun...dua ile



Çevrimdışı Şa'yâ

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 2.505
  • Konu: 207
  • Derviş: 511
  • Teşekkür: 145
Yeni: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #12 : 16/08/14, 15:15 »
Bir sorumuz var kurbanlar.yeni olduğumuz için ancak burdan yazabildim.
 bir kişi fakir, hiç malı mülkü yok ve haram olduğunu bile bile idaa vb kumar oynadı.yüklü para kazandı.ve fabrika açtı.gün geçtikçe büyüdü.kazandığı iddaa parasını hesapladı tefe'si tüfe'sini hesapladı ve ilk kazandığı parayı aynen bir hayır kurumuna verdi ve işlerine devam etti.durumu nedir? parası temizlenmişmidir? yada temeli haram olduğu için haram devam ediyor mu? şimdiden Allah razı olsun...dua ile

Mollaya soruldu ve cevap şöyle geldi.."Eğer ana haram parayı çıkarıp verdiyse işi tevbe ve istiğfara kalmıştır. Bol istiğfar çekecek. Mevlam affetsin."



"Hiç kimsenin beklemediği aydınlanmayı bir İslamcı, İslam tasavvufunun önünün açılmasını bir sosyalist sağlayabilir."

 Mahmud Erol Kılıç

Çevrimdışı ALİ ÇETİN

  • Acemi Üye
  • *
  • İleti: 2
  • Konu: 0
  • Derviş: 20724
  • Teşekkür: 0
Yeni: İbadetle ilgili sorular ve cevaplar
« Cevapla #13 : 19/08/14, 09:30 »
Allah razı olsun...




Paylaş facebook Paylaş twitter
 

Yazı Mutfağı 16:00'da Semerkand T.V'de Aşk Uçuşu...Miraç Budur ||semerkandyayin| semerkand.tv| semerkandradyo| semerkanddergisi| semerkandaile| mostar| semerkandpazarlama| sultangazi.bel.tr| sitemap| Arama Sonuçları| Dervişler Mekanı| Wap| Wap2| Wap Forum| XML| Rss| DervislerNet/Facebook | DervislerNet/Twitter | Forum İletişim| |||www.dervisler.net 0.641 saniyede oluşturulmuştur


İbadetle ilgili sorular ve cevaplarGüncelleme Tarihi: 07/12/19, 10:14 Dervisler.Net © 2008-2014 |Lisans(SMF) |Sitemap | Facebook | Twitter | İletişim