Riya korkusuyla amel terk edilir mi?
Ebu Said Harrâz rh.a.’in müridlerinden biri hizmeti terk eder. Nedenini de ihlâssızlığa bağlar. Büyük veli bu kişiyi şu sözlerle uyarır:
“Böyle yapma! İhlâs amelleri terk etmek için değildir. Akıllı insan ihlâs sahibi değilim diye hayırlı işleri bırakmaz. Senden hizmette niyetini düzeltmen istendi. Sen hizmeti bırakıp insanları mağdur ettin. Haydi işine geri dön!”
Bir kimse Sühreverdî k.s. hazretlerine gelerek; “Başımda iki büyük bela var: Ameli terk etsem tembelleşiyorum, amel etsem riyaya ve kibre düşüyorum, ne yapayım?” dedi. Büyük veli ona; “Tembellikten Allah’a sığın ve ibadete devam et, riya ve kibirden kurtulmak için de bir mürşid-i kâmile bağlan.” diye cevap verdi.
Riya korkusuyla amelin terk edilmesi şeytanın işine gelir. Benzer bir durum da gizli yapılan hayrı insanlar gördüğü için bırakmaktır. Peygamberimiz s.a.v., ibadetlerini gizlediği halde fark edilmesini önleyemeyen ve insanların görmesinden de hoşnut olan birinin hali sorulunca şu cevabı vermiştir:
“Onun için iki sevap vardır. Birincisi gizleme sevabı, ikincisi açıklama (örnek olma) sevabı.” (Tirmizî)
İhlâs için amel, amel için ihlâs bırakılmaz. Yani ne riyadan kurtulamıyorum diye hayırlı işler terk edilir, ne de çok amel edeyim diye ihlâs görmezden gelinir. Halis niyet ve güzel amel birbirini besleyen iki gür kaynaktır. Hem birbirlerinin suyunu durular hem de müminleri iki cihan saadetine taşırlar.
Mükerrem Mete
Konu Adresi: http://www.dervisler.net/riya-korkusuyla-amel-terk-edilir-mi-t33820.0.html
Susmak ne güzeldir; muhatap arifse edep, âşıksa ifade, ahmaksa cevap.
Serdar Tuncer