Semerkand üyeleri bilgilerini yarıştırdı - Ser Haber
Dervişler.Net Anasayfa

Forumda toplam 25.061 konu paylaşıldı... Bu konulara toplam 145.640 yorum yapıldı. Bugün 0 konu ve 0 ileti gönderildi.. Toplam : 22909 üyeli aileyiz.
Dervişler Mekanında, Semerkand üyeleri bilgilerini yarıştırdı, konusunu okuyorsunuz... Bu konu 5508 defa okundu.İsim benzeri konuları sayfanın altından takip edebilirsiniz.
Hayırlı paylaşımlar diliyoruz. Aradığınız konuyu bulamadıysanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Yazı alıntılarında kaynak(www.dervisler.net) gösterilmesi rica olunur.

Dervişler Mekanında paylaşılan en güzel konu:{Semerkand üyeleri bilgilerini yarıştırdı}   Okunma sayısı 5508 defa

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Alparslan

  • Teknik Servis
  • *****
  • İleti: 7.996
  • Konu: 4354
  • Derviş: 4
  • Teşekkür: 108
    • .....................

Sosyal sorumluluk bilincini en üst düzeyde tutan Semerkand Yayınları düzenlediği etkinliklere bir yenisini daha ekleyerek bilgi yarışması düzenledi.

Semerkand Hıdırlık Tesislerinde düzenlenen Bilgi Yarışmasına Semerkand Dergisi Ankara Bölge Sorumlusu Şenol Berber, Semerkand Afyon sorumlusu Mahmut Emin Birliktir ve çok sayıda Semerkand Dergisi üyeleri katıldı. Şenlik havasında geçen yarışma öncesi misafirlere pilav ikramı yapılırken, Semerkand Üyeleri aileleriyle birlikte geldiği programda üyeler birleriyle kaynaştı. Yarışmaya ise Uşak Grubu, Afyonkarahisar Grubu, Dinar Grubu, Akşehir Grubu ve Bolvadin Grubu katıldı.


BİRİNCİLİĞİ UŞAK GRUBU KAPTI
Semerkand Dergilerinin tanıtımıyla başlayan Yarışmada tasavvuf, tarih ve dini konularda 20 soru soruldu. Yarışmacıların kıyasıya mücadele ederken ilk 10 soru sonunda Bolvadin ve Uşak Grubu ilk turu birincilikle tamamlarken, yarışma sonunda Uşak birinci, Afyon ikinci, Akşehir üçüncü ve Dinar dördüncü oldu. Bolvadin Gurubu ise Yarışmaya başka farklı isimlerle katılmasından dolayı diskalifiye edildi. Daha sonra birinciye ödüllerini Semerkand Dergisi Ankara Bölge Sorumlusu Şenol Berber verirken ikinci ve üçüncülerin ödüllerini Semerkand Afyon Sorumlusu Mahmut Emin Birliktir takdim etti.


Kaynak: Serhaber / Hayati Kanat / Afyon
 

Konu Adresi: http://www.dervisler.net/semerkand-uyeleri-bilgilerini-yaristirdi-t21018.0.html




Çevrimdışı Nuryolu

  • Dervişkolik
  • *****
  • İleti: 1.198
  • Konu: 132
  • Derviş: 774
  • Teşekkür: 0
yarışmların ıller arası olması ne guzel..hemde şenlik havasında..Rabbım daım etmeyı nasıp etsın ınsallah.. :X06



Çevrimdışı Alparslan

  • Teknik Servis
  • *****
  • İleti: 7.996
  • Konu: 4354
  • Derviş: 4
  • Teşekkür: 108
    • .....................
Elimizde bulunan eski sorularıda verelim inşaAllah
Sorular büyük harflerle yazılmıştır. (Yazını aslı)
 İstifade etmemiz dileğiyle...



1) SECDE AYETLERİ OKUNDUĞUNDA HEM OKUYANIN HEM DE DİNLEYENİN SECDE YAPMALARI VACİP OLUR. NAMAZ İÇİNDE OKUMAK DA SECDE ETMEYİ GEREKTİRİR. BUNA, TİLAVET (OKUMA) SECDESİ DENİR. KUR’AN-I KERİM’DE KAÇ YERDE SECDE AYETİ VARDIR?
     A) 17       B) 11       C) 13      D) 14

      CEVAP: D         SEMERKAND AİLE- HAZİRAN, 2009
 
        2)NEFİS VE RUH, KÖTÜLÜK VE TAKVAYA ÇAĞIRAN İKİ VARLIKTIR. BU İKİ GÜCE BÜTÜN İNSANLAR TABİDİR. BİRİ, Allah’IN CEVHERİ İLE, DİĞERİ İSE NEFSİN SİLAHLARIYLA DONATILMIŞTIR. BU İKİSİ SAYESİNDE İKİ GÜÇ MEYDANA ÇIKAR. BU İKİ VARLIK VE MEYDANA ÇIKAN GÜÇ, HANGİ ŞIKTA DOĞRU OLARAK VERİLMİŞTİR?
     I.AKIL     II. HAYA     III. HEVA     IV. İMAN    V. KALP    VI. KÖTÜLÜK
      A)   I-  III
      B)  I-    VI
      C)  V-  IV
      D)  V-  III

      CEVAP: A    SEMERKAND DERGİSİ -AĞUSTOS, 2009

      3)AŞAĞIDAKİ İFADELERDEN HANGİSİ YANLIŞTIR?
      I) İSTİCABE, Allah’TAN CEVAP VE KABUL BEKLEME TEVBESİDİR.  AZALAR İLE AMELDİR.
      II) İNÂBE GÜNAHTAN DÖNÜŞTÜR. KALP İLE AMELDİR.
      III) TEVBE,  GÜNAHI VE İSYANI TERK ETMEKTİR.
      IV) TEVBEYE İNANMAK VACİPTİR.
      V) KUR’AN-I KERİMDE 13. SURENİN ADI TEVBE SURESİ’DİR.
      VI) TEVBEYİ SADECE DİL İLE YAPMAK YETERLİ DEĞİLDİR.

       A) I- II         B)IV- V        C)  II- VI       D) II- III
   
      CEVAP: B     SEMERKAND DERGİSİ- NİSAN,2009
   
      4) SÜT AKRABALIĞININ MEYDANA GELMESİ İÇİN BAZI ŞARTLAR BULUNMAKTADIR. HANGİSİ BUNLARDAN DEĞİLDİR?
     A) SÜT, SÜT EMEN ÇOCUĞUN MİDESİNE İNMİŞ OLMALIDIR. BU İSTER GÖĞÜSTEN EMME SURETİYLE OLSUN, İSTER BİR KAPTAN İÇİLSİN FARK ETMEZ. ÇOCUK SÜTÜ YUTMUŞ OLMALIDIR.
     B) SÜTÜN ÇOCUĞA VERİLMESİ, İSTER SÜTÜN KULAĞA DAMLATILMASIYLA, İSTER ŞIRINGA İLE ENJEKTE EDİLMESİYLE OLSUN SÜT AKRABALIĞI GERÇEKLEŞİR.
     C) ÇOCUĞUN İKİ YAŞINDAN SONRA, BİR KADINI EMMESİYLE SÜT EVLATLIK HÜKMÜ VUKU BULMAZ.
     D) SÜTANNENİN ÖLÜMÜNDEN SONRA BİLE OLSA, SÜTÜN BİR DAMLASI DAHİ ÇOCUĞUN MİDESİNE ULAŞTIĞI TAKDİRDE, SÜT AKRABALIĞI GERÇEKLEŞİR.
 
     CEVAP: B         SEMERKAND AİLE DERGİSİ- MAYIS, 2009

     5) BİR GÜN EN YAKIN ARKADAŞI EBU BEKİR SIDDÎK R.A: EY Allah’IN RASULÜ SAV, SAÇLARINIZ AĞARIYOR.” DEYİNCE, EFENDİMİZ S.A.V. HANGİ SURELERİN KENDİSİNİ İHTİYARLATTIĞINI SÖYLEMİŞTİR?

      I)     VAKIA,         II)   HUD           III)  ĞÂŞİYE           IV) TEBAREKE (MÜLK)         V)   AMME (NEBE)       VI)  MÜRSELAT
      A)  I- II- III- IV   
      B)  II- IV- V- VI
      C)  II- III- IV- V
      D)  I- II- V- VI     

      CEVAP: D     SEMERKAND DERGİSİ- KASIM, 2009     

       6) GÜRCİSTAN’IN KUZEYBATI KESİMİNDE YER ALIR.  1575-1810 ARASINDA OSMANLI HAKİMİYETİNE GEÇMİŞ VE KENDİ İSTEKLERİYLE MÜSLÜMAN OLMUŞLARDIR. RUS-KAFKAS MÜCADELESİNDE YER ALMIŞLAR, MÜCADELE KAYBEDİLİNCE, OSMANLI TOPRAKLARINA SÜRÜLMÜŞLERDİR. BİR ZAMANLAR NEREDEYSE TAMAMI MÜSLÜMANKEN, MÜSLÜMANLIK ORANI % 35’LERE GERİLEMİŞTİR. BAYRAĞINDAKİ DÖRT YEŞİL KUŞAK İSLÂM’I SİMGELEMEKTEDİR. 2008’DE RUSYA VE NİKARAGUA BAĞIMSIZLIĞINI TANIMIŞTIR. BU ÜLKE HANGİSİDİR?
      A)ÇEÇENİSTAN
      B) TÜRKMENİSTAN
      C) ABHAZYA
      D) AZERBEYCAN

     CEVAP: C  SEMERKAND DERGİSİ- AĞUSTOS, 2009 
 
      7)  CİHAT EMRİ GELMEDEN ÖNCE BAZILARI:  ‘EĞER Allah’IN EN SEVDİĞİ İŞİ BİLSEK ONU YAPAR, CANIMIZI VE MALIMIZI O İŞ UĞRUNDA FEDA EDERDİK,’ DERLER. BUNUN ÜZERİNE CİHAT AYETİ NAZİL OLUR. FAKAT GEREĞİNİ YAPMAKTA YAVAŞ DAVRANIRLAR. BUNDAN DOLAYI,  ŞU AYETLER İNDİRİLİR. “EY! İMAN EDENLER! NİÇİN YAPMAYACAĞINIZ ŞEYLERİ SÖYLÜYORSUNUZ. YAPMAYACAĞINIZ ŞEYİ SÖYLEMENİZ, Allah’IN EN ÇOK NEFRET ETTİĞİ ŞEYLERDENDİR.” BU AYETLE İLGİLİ BAZI NAKİLLERE GÖRE BU SAVAŞ HANGİSİDİR?
         A) BEDİR         
        B) UHUD 
        C) HENDEK
        D)TEBÜK

        CEVAP: B -   SEMERKAND DERGİSİ- NİSAN, 2009

      8) CÜNEYD-İ BAĞDADÎ HZ.LERİNE “TASAVVUF NEDİR?” DİYE SORULDUĞUNDA, VERDİĞİ CEVAP AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
      A) HİÇ BİTMEYEN SAVAŞTIR.
      B) GÜZEL AHLÂKTIR.
      C) SÜNNETE UYMAKTIR.
      D) HARAMLARDAN KAÇMAK, HELALE YÖNELMEKTİR.

      CEVAP: A        SEMERKAND DERGİSİ- NİSAN, 2009
 
       9)  HER GÜN KENDİSİNE ON KERE LÂNET OKUMAYI,  VAZİFE EDİNMİŞ OLAN ADAM ÖLÜNCE, ADAMIN CENAZESİNE KATILDIKTAN SONRA EVİNE GELDİ. OTURUP SESSİZCE KIBLEYE YÖNELDİ. YEMEK YEMEDEN AKŞAMA KADAR BEKLEDİ. ARDINDAN SEVİNÇLE DÖNDÜ VE AKŞAM YEMEĞİNİ İSTEYİP YEDİ. BÜTÜN BUNLARIN SEBEBİ SORULUNCA DEDİ Kİ: “BENİ HER GÜN LÂNETLEYEN BU ADAM AFFEDİLMEDİKÇE, YEMEMEK VE İÇMEMEK İÇİN Allah’A SÖZ VERDİM. ONUN İÇİN YETMİŞ BİN KELİME-İ TEVHİD OKUDUM. Allah DA ONU BAĞIŞLADI.”
      BAHSEDİLEN Allah DOSTU KİMDİR?
      A) ALAADDİN ATTAR KS
      B) BEYAZID-I BESTÂMÎ KS
      C) EŞREFOĞLU RUMÎ KS
      D) MUHYİDDİN İBNܒL-ARABÎ K.S

      CEVAP: D  SEMERKAND DERGİSİ- EYLÜL, 2009

       10) RASULULLAH’I  SAV DAHA GÖRMEDEN MÜSLÜMAN OLDU. Allah RASULÜ (S.A.V) ZAMAN ZAMAN EVİNE GELİRDİ.  ORADA ABDEST ALIRDI. HZ. PEYGAMBER’İN (S.A.V) NASIL ABDEST ALDIĞINI, ONDAN (R.ANHA) SORARLARDI.  “BANA RASULULLAH’I TARİF ET” DENİLİNCE CEVABI ŞU OLDU: “O’NU GÖRSEYDİN GÜNEŞ DOĞUYOR ZANNEDERDİN.” 
      BAHSEDİLEN SAHABİ HANIM KİMDİR?
     A) ÜMMÜ GÜLSÜM BİNTİ UKBE (R.A)   
     B)   RUBEYYİ BİNTİ MUAVVİZ (R.A)
     C)  ÜMMÜ HAKİM BİNTİ HARİS (R.A)
     D) HAVLE BİNTİ KAYS (R.A) 

       CEVAP: B SEMERKAND AİLE DERGİSİ- ŞUBAT, 2009

      11)    OSMANLI, BÜYÜK İMPARATORLUĞUNU KURARKEN, BİLHASSA TÜRKMEN KABİLELERİ ARASINDA TELKİNLERDE BULUNAN VE GENELLİKLE OSMANLI PADİŞAHLARIYLA BÜTÜN HARPLERE KATILAN DELİŞMEN TABİATLI VE GARİP TAVIRLI DERVİŞLERDEN, MADDİ MANEVİ YARDIM VE DESTEĞİNİ ALMIŞTIR.  ÂŞIK PAŞAZADE TARİHİNİN, BU DERVİŞLERDEN,“ANADOLU KADINLARI” OLARAK ANDIĞI, TEŞKİLÂT VEYA TARİKATIN ADI NEDİR?
       A) GÂZİYÂN-I RÛM
       B) ÂHIYÂN-I RÛM
       C) BÂCIYÂN-I RÛM
       D) ABDALÂN-I RÛM

       CEVAP: C       SEMERKAND DERGİSİ, ŞUBAT- 2009

     12)  YESEVÎ DERGÂHININ KAPISINA YAZILAN BAKARA SURESİ 58. AYETİNDEKİ“(HATIRLAYIN Kİ) BİR ZAMANLAR (SİZE): ‘ŞU ŞEHRE GİRİN VE ORADA (BULUNANLARDAN) DİLEDİĞİNİZ ŞEKİLDE BOL BOL YİYİN. (ANCAK BU ŞEHRİN) KAPISINDAN GİRERKEN SECDE EDİN VE ‘HITTA” DEYİN (Kİ) HATALARINIZI ÖRTÜP (BAĞIŞLAYALIM). (BİZ) İYİLİK YAPANLARA (NİMETLERİMİZİ DAHA DA) ARTIRACAĞIZ.’ DEMİŞTİK.”
    “HITTA DEYİN” İBARESİNİN MEALLERDEKİ MANASI,  AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİ DEĞİLDİR?
    A) AF DİLEYİN, TÖVBE EDİN!
     B) BU İŞ BURAYA KADAR!
     C) MARUFU EMREDİN, MÜNKERDEN SAKINDIRIN!
     D) UZUN SÜRE TAŞINAN, FAYDASINA İNANILMAYAN, YORGUNLUK VE RAHATSIZLIK VEREN BİR YÜKÜ ANİDEN SIRTINDAN ATIP FARKLI BİR İSTİKAMETE YÖNELME KARARLIĞI.

     CEVAP: C                    SEMERKAND DERGİSİ-  TEMMUZ, 2009

     13) TASAVVUFTA “DÜNYALIK MEVKİ VE MAKAMA İLTİFAT ETMEMEK” HANGİ TABİRLE NİTELENDİRİLİR?
     A) DERVİŞLİK   
     B) EDHEMLİK 
     C) SUFİLİK
     D) ABDALLIK

    CEVAP: B  SEMERKAND DERGİSİ- NİSAN, 2009


     14)YÜZYILLARDIR AVRUPA KÖYLÜSÜNÜN EMEĞİNİ SÖMÜREN KİLİSENİN, OSMANLILARA KARŞI KOYMAK İÇİN HALKTAN EK VERGİ TOPLAMASINA İŞTİRAK ETMEK YERİNE, KENDİLERİNİ TÜRK İLAN EDEN VE BUGÜN HALA KÖY MEYDANINDA TÜRK BAYRAĞI DALGALANMAKTA OLAN FAYMONVİLLE KÖYÜ, HANGİ ÜLKENİN SINIRLARI İÇİNDEDİR?
     A) ALMANYA
     B) DANİMARKA
     C) HOLLANDA
     D) BELÇİKA

     CEVAP: D      SEMERKAND DERGİSİ- MAYIS, 2009

     15) MESCİDİ NEBEVİ’DE HİÇ ARA VERMEDEN KAÇ VAKİT NAMAZ KILAN İÇİN ATEŞ VE AZAPTAN BERAAT, NİFAKTAN BERAAT OLMAK ÜZERE İKİ BERAATIN VERİLECEĞİ MÜJDESİ VARDIR?
     A)   52
     B)   40
     C)  15
     D)  8

      CEVAP: B  SEMERKAND AİLE DERGİSİ- OCAK,  2009

      16) ŞEDDÂD B. EVS R.A.’DAN RİVAYET EDİLEN VE BİRÇOK SAHİH KAYNAKTA YER ALAN HADİSLERİNDE EFENDİMİZ S.A.V. ŞÖYLE BUYURMAKTADIR:  “Allah TEAL HAZRETLERİ HER ŞEYDE İHSANI (GÜZEL DAVRANMAYI) EMRETMİŞTİR. ÖYLEYSE........”   HADİS METNİNDE MÜSLÜMANLAR HER DURUMDA GÜZEL DAVRANMAYA DAVET EDİLMEKTE, SEVİMSİZ İŞLERDE BİLE GÜZELLİKTEN VAZGEÇİLMEMESİ TEMBİHLENMEKTEDİR. BU HADİSİ ŞERİFİN DEVAMI HANGİSİDİR?
     A) ÖLDÜRDÜĞÜNÜZ ZAMAN ÖLDÜRMEYİ GÜZEL BİR BİÇİMDE YAPIN. (HAYVANI) BOĞAZLADIĞINIZDA, BOĞAZLAMAYI GÜZEL YAPIN. BIÇAĞIN AĞZINI BİLEYİN, KESİLECEK HAYVANI RAHAT ETTİRİN.
     B) DÜŞMANLARINIZIN BİLE HAKKINI YEMEYİN.
     C) SİZ, MALLARINIZLA İNSANLARA BOLLUK GETİRECEK DURUMDA DEĞİLSİNİZ. O HALDE ONLARA GÜLER YÜZLE, GÜZEL HUYLA BOLLUK GÖSTERİN.
     D) YERDE OLANLARA MERHAMET EDİNİZ Kİ, GÖKTE OLANLAR (MELEKLER) DA SİZE MERHAMET ETSİN.

     CEVAP: A         SEMERKAND DERGİSİ- OCAK, 2009
 
     17)  “YOLUMUZ, ENDER BULUNAN BİR YOLDUR. KOPMAZ SAPASAĞLAM BİR TUTAMAK GİBİDİR. BU YOL, PEYGAMBER EFENDİMİZ S.A.V.’İN SÜNNETİNE DÖRT ELLE SARILMAK VE ASHAB-I KİRAM’IN YOLUNU TAKİP ETMEK ESASLARINA DAYANIR. BEN BU HAKİKATE, YOLUN BAŞINDA OLSUN SONUNDA OLSUN, HEP Allah TEAL’NIN LÜTUF VE İHSANIYLA ULAŞMIŞIMDIR. BU YOLDA Allah TEAL’NIN KEREMİNDEN BAŞKA BİR GÜZELLİK GÖRMEDİM. SÜNNET’E UYMAK EN BÜYÜK AMELDİR. BU YOLDA, AZ BİR AMELLE BİLE Allah TEAL’NIN YARDIMI SAYESİNDE BÜYÜK BEREKETLER VE MANEVİ FETİHLER NASİP OLUR.” SÖZÜ HANGİ Allah DOSTUNA AİTTİR?     
      A) İMAM-I   RABBANİ KS
      B) SEYYİD ABDÜLHAKİM HÜSEYNÎ KS 
      C) ŞAH-I NAKŞİBEND KS
      D) ŞEYH ABDURRAHMAN-İ TAĞİ KS

      CEVAP: C     SEMERKAND DERGİSİ- AĞUSTOS, 2009

      18)  ŞEHİT OLMAYI ARZU ETTİĞİNDEN, SAVAŞA KATILMAK İSTEYEN, Allah RASULܒNÜN (S.A.V), ONA, EVİNE DÖNMESİNİ SÖYLEYEREK, “Allah SANA ŞEHİTLİK NASİP EDECEKTİR” DİYE MÜJDELEDİĞİ VE BUNDAN SONRA DA HEP “ŞEHİDE” DEDİĞİ SAHABİ HANIMDIR. VEFATINDAN SONRA İKİ YARDIMCISININ AZAT OLUNMASINI VASİYET ETTİĞİNDEN, O ÖLÜRSE HÜR KALACAĞINI ZANNEDEN YARDIMCILARI TARAFINDAN ŞEHİT EDİLEN HANIM SAHABİ KİMDİR?
     A)  ÜMMÜ EYMEN (RA)
     B) ÜMMÜ VARAKA (R.A) 
     C)  HAVLE BİNTİ KAYS (RA)
     D) ÜMMÜ ATİYYE (RA)

      CEVAP: B      SEMERKAND AİLE DERGİSİ- MAYIS, 2009

      19) “ONLAR: ‘RABBİMİZ! BİZE EŞLERİMİZDEN VE ÇOCUKLARIMIZDAN GÖZ AYDINLIĞI İHSAN ET VE BİZİ Allah’A KARŞI GELMEKTEN SAKINANLARA ÖNDER YAP’ DERLER.” 
       EVLİLİĞİN HEM ŞEKLİNİN, HEM HEDEFİNİN GÖSTERİLMEKTE OLDUĞU BU AYET HANGİSİDİR?
       A) FURKAN,74
       B)  NİSA, 35
       C) AHZAB, 13
       D) ARAF, 45

       CEVAP: A SEMERKAND DERGİSİ- KASIM, 2009
 

      20) DOKUZUNCU ASIRDA KUZEY AFRİKA’DA BERBERÎLER TARAFINDAN KURULAN TASAVVUFÎ KARAKTERLİ BİR DEVLETTİR. ABDULLAH B. YASİN’İN MANEVİ ÖNDERLİĞİNDEKİ SUFİ CENGÂVERLER, ZAHİTÇE YAŞAYIP, DİNİN EN KÜÇÜK BİR TAVSİYESİNİ DAHİ İHMAL ETMİYORLARDI. GÜÇLÜ BİR ORDU KURAN BU DEVLETİN MERKEZİ MERAKEŞ İDİ VE ABBASÎ HALİFESİNE BAĞLIYDI. 91 YIL İKTİDARDA KALAN BU SUFİLER, AFRİKA KITASINDA İSLÂM’IN ZAFERİ VE YAYILMASI UĞRUNDA ÇOK ÖNEMLİ HİZMETLER YAPMIŞLARDIR. BU TASAVVUF DEVLETİNİN ADI NEDİR?
       A) ABBASİLER
       B) EMEVİLER
       C) MURABITLAR
       D) HARZEMŞAHLAR

       CEVAP: C        SEMERKAND DERGİSİ-  ŞUBAT, 2009




Çevrimdışı Alparslan

  • Teknik Servis
  • *****
  • İleti: 7.996
  • Konu: 4354
  • Derviş: 4
  • Teşekkür: 108
    • .....................
YEDEKLER
      1 ) BUHARA’NIN SÜHÂRİ KÖYÜNDE DOĞMUŞ OLUP, SEYYİDDİR. ÇÖMLEKÇİLİKLE MEŞGUL OLDUĞU İÇİN O
MANAYA GELEN İSMİYLE TANINMIŞ OLAN, GENÇLİĞİNDE GÜREŞ TUTMAYI SEVEN VE BİR GÜN, O GÜNDEN SONRA MÜRŞİDİ VE MANEVİ EVLADI OLACAĞI, Allah DOSTUYLA GÖZ GÖZE GELİNCE GÜREŞİ BIRAKAN, ÇOK BÜYÜK EVLİYALAR YETİŞTİRMİŞ OLAN, BÜYÜK MÜRŞİD-İ KAMİL KİMDİR?
      A) Muhammed  BABA SEMMASÎ (KS)
      B) SEYYİD EMİR KÜLÂL (KS)
      C) SEYYİD NUR Muhammed  BEDAUNİ HZ. (KS)
      D) HACE UBEYDULLAH AHRAR (KS)

      CEVAP: B    SEMERKAND DERGİSİ - EKİM, 2009

      2) AVUSTURYA KRALI I. FERDİNAND, (1554)  OSMANLI DEVLETİ’NE BUSBECQ İSİMLİ BİR ELÇİ GÖNDERİR. BUSBECQ,  MEKTUPLARINDA, TÜRKLERİN HANGİ İŞE EL ATSALAR BAŞARMALARININ, HUDUTLARINI HER GÜN GENİŞLETMELERİNİN SEBEBİNİ ŞÖYLE İFADE EDİYOR: “HERKESİ MEMURİYETE
 BİZZAT SULTANIN KENDİSİ ATAR, VAZİFELERİNİ BELİRLER. BİR MEMURİYETE ANCAK ONU YAPAN ATANIR. HERKES ALDIĞI GÖREVDE YAPABİLECEKLERİNE, MARİFETLERİNE BAKILARAK BİR MAKAMA GETİRİLİR. SOYUNA, MALINA, MÜLKÜNE GÖRE DEĞİL... KİŞİ TEMBEL VE SAHTEKÂR İSE HİÇBİR ZAMAN YÜKSELEMİYOR, KÜÇÜMSENİP HAKİR GÖRÜLÜYOR.
    ÜLKEMİZDE, BUSBECQ’İN GÖZLEMLERİNİ YAZDIĞI BU MEKTUPLAR, HANGİ İSİMLE NEŞREDİLMİŞTİR?
     A) AHVAL-İ OSMANİYYE 
    B) AVUSTURYA’YA MEKTUPLAR
    C) BUSBECQ’TEN MEKTUPLAR
    D) TÜRK MEKTUPLARI

     CEVAP:D            SEMERKAND DERGİSİ –ŞUBAT, 2009)

     3) AŞAĞIDAKİ  EŞLEŞTİRMELERDEN HANGİSİ YANLIŞTIR?
                           I                                                                          II
      I.     ABDÜLMECİD HANİ                          I.     CAMİU’L BEYAN
      II.   Muhammed  ES-SERAHSΠ            II.    DİVAN-I  HİKMET
      III. HACE AHMED YESEVΠ                    III.  EL- MEBSUT
      IV. SADİ-İ ŞİRAZİ                                        IV.  HADAİKU’L VERDİYYE
       A)   I-       IV   
       B)   II-      III
       C)   III-    II
       D)   IV-    I   
 
     CEVAP: D     SEMERKAND DERGİLERİ HAZİRAN- EYLÜL, 2009

      4) HACE ABDÜLHALIK GÜCDÜVANİ’NİN KÜLLİYESİNİN ÇİNİLERLE BEZENMİŞ TAÇ KAPISININ ÜZERİNDE HANGİ SURELERİN BAZI AYETLERİ YAZILIDIR?
     A) FELAK- NAS   B)MAUN- KEVSER  C) NUR- ENBİYA   D) ALAK- MÜCADELE

     CEVAP: D   SEMERKAND DERGİSİ,  EYLÜL - 2009

     5) ABDÜLHALİK GÜCDÜVANİ HZ.’NİN HOCASI DERSTE: “RABBİNİZE YALVARA YAKARA VE GİZLİCE DUA EDİN. ÇÜNKÜ O HADDİ AŞANLARI SEVMEZ.” MEALİNDEKİ AYETTEN BAHSETMİŞTİR. HOCA DUA ETMENİN EDEPLERİNİ, DUANIN İBADET VE ZİKİR ANLAMLARINA GELDİĞİNİ ANLATINCA, ABDÜLHALİK GÜCDÜVANİ HZ. GİZLİ ZİKİR VE DUAYI MERAK EDER. ÇOK GEÇMEDEN HIZIR AS, MANEVİ EVLAT EDİNDİĞİ BU GENCE ZİKRİ HAFİ’NİN DE ARASINDA BULUNDUĞU BİR ÇOK BİLGİ VE USUL ÖĞRETİR. BU AYET HANGİSİDİR?
       A) ZARİYAT, 33
       B)  ARAF, 55
       C) ŞUARA, 12
       D) ENBİYA, 7

       CEVAP: B    SEMERKAND DERGİSİ- EYLÜL, 2009

       6)  BİR HADİS-İ ŞERİFTE  GÜZEL OLAN BAZI DAVRANIŞLARIN “DAHA GÜZEL”İ ŞÖYLE SIRALANIR:
    “GÜZELLİK KİMİNDE DAHA GÜZELDİR:
   • ADALET GÜZELDİR FAKAT ............... DAHA GÜZELDİR.
   • CÖMERTLİK GÜZELDİR; ..................DAHA GÜZELDİR.
   • VER (ŞÜPHELİ ŞEYLERDEN KAÇINMA)............,
   • SABIR FAKİRDE,
   • TEVBE ...............DAHA GÜZELDİR.
   • HAY GÜZELDİR; ...........DAHA GÜZELDİR.”
      BOŞLUKLARA HANGİ KELİMELER GELMELİDİR?
      A) HAKİMDE- FAKİRDE- TAKVA EHLİNDE- ZENGİNDE- GENÇTE
      B) HAKİMDE – ZENGİNDE- MÜRŞİDTE- GÜNAHKARDA- KADINDA
       C) İDARECİDE –ZENGİNDE- ÂLİMDE- GENÇTE- KADINDA
       D) İDARECİDE- FAKİRDE- ALİMDE- KADINDA- GENÇTE

       CEVAP: C    SEMERKAND DERGİSİ- OCAK, 2009

         7) OSMANLI DÖNEMİNDE KULLANILAN, ŞİMDİ DE ÖZELLİKLE HACİMLİ KİTAPLARI ANLATMAK İÇİN KULLANILAN YAKIŞTIRMA AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?
      A) KÜP KAPAĞI
      B) BİLGİ KÜPÜ
      C) HAZİNE KAPISI
      D) BİLGİ HAZİNESİ

      CEVAP: A     SEMERKAND DERGİSİ- NİSAN, 2009
      8) MÜSLÜMAN HANIMLARI VE RASULULLAH SAV’İN KIZI HZ. ZEYNEP’İ DE YIKAYAN, OĞLU VEFAT EDİNCE SESSİZ SESSİZ AĞLAYIP, GÖZYAŞLARINI İÇİNE AKITAN VE BU KADAR SAKİN OLABİLMESİNE ŞAŞIRANLARA “RASULULLAH’A SAV BİAT EDİYORDUK; O SAV, ÖLÜYE FERYAT EDEREK AĞLAMAMAK ÜZERE BİZDEN SÖZ ALDI.” DİYEREK, EN ZOR GÜNÜNDE RASULULLAH SAV’E VERDİĞİ SÖZÜ UNUTMAYAN SAHABE HANIM KİMDİR?
       A) HAVLE BİNTİ KAYS RA
       B)ÜMMÜ ATİYYE RA
       C)RUBEYYİ BİN MA’ZUN RA
       D) HAVLA BİNTİ TUVEYT RA

       CEVAP: A     SEMERKAND AİLE DERGİSİ - NİSAN, 2009




Çevrimdışı Alparslan

  • Teknik Servis
  • *****
  • İleti: 7.996
  • Konu: 4354
  • Derviş: 4
  • Teşekkür: 108
    • .....................
1-) Alimliği, ilme verdiği önem onun en belirgin vasıflarından biridir. Vefatından önce manevi evladı Hace Evliya-yı Kebir’e bıraktığı vasiyetnamesinin başında “Ey oğul bütün hallerinde ilim, edep ve takva üzere ol. Önceki Salihlerin eserlerini etraflıca araştırıp incele. Sünnete önem ver ve cemaate devam et. Fıkıh ve hadis öğren!” der. Vesaya ve Risale-i Sahibiyye isimli eserleri vardır. Bu veli zat kimdir?

Hace Abdülhalik Gücdüvani Hz.
İmam-ı Rabbani Hz.
Muhammed  Diyaüddin Hz.
Şeyh Fethullah Hz.
                                                                                  Cevap: a   (Eylül- sh. 28)

2-) Peygamber Efendimiz “benim bildiklerimi bilseniz şimdikinden daha fazla ağlar, daha az gülerdiniz.” buyurmuşlardır. Aşağıdakilerden hangisi Efendimizin beni ihtiyarlattı dediği sureler arasında yer almaz?
Vakıa
Mürselat
Amme
Kıyamet
                                                                                         Cevap: d  (15.sh kasım)
3-) Efendimiz (s.a.v)  buyurdular ki: “Allah’u Teala  o kimseye  benim  Havz- ı  Kevser’imden  içirir. O kimse  artık  cennete  girene  kadar  hiç  susamaz.”  dediği  kimse  kimdir?   
   A) Cömert olan  kimse            C) İnsanlara su dağıtan kimse
   B) Oruç  tutan  kimse            D) İftar  ettiren  kimse
                           Cevap: d    Aile – Eylül – s. 43

4-)Nakşiliği ilk kez Anadolu topraklarına taşıyan, kerametiyle İstanbul’un fethinde rol oynayan tasavvuf büyüğü aşağıdakilerden hangisidir?

Hace Ubeydullah Ahrar
Hace Abdülhalık Gücdüvani
Seyyid Emir Külal
Hace Muhammed  Baba Semmasi
                                                                                                              Cevap: a (aralık sh.42)
5-) “-------- dan sakının, çünkü -------- sizden evvelkileri helak etmiştir.Onlar (bu yüzden )  birbirlerinin  kanlarını  döktüler  ve haramları  helal  saydılar”
   Haşr  suresi  9. ayette   geçen  aşırı  hırs, tamahkarlık,  başkasının elinde  olana  göz  dikmek, kıskançlık  anlamlarını  içeren  Kur’ani   kavram  aşağıdakilerden  hangisidir?

A-) Câh      B-) Ucb      C-)Hubb      D-) Şuhh
                                                                                                                Cevap:d  Nisan (s. 36 )

6-) Bir gün  Efendimiz  Selman ( r.a )  ile  bir  ağacın  altında   oturuyorlardı. Allah  Rasulü (s.a.v ) ağaçtan kuru  bir  dal alarak  salladı. Dalın  yaprakları döküldü. Arkadaşına  sordu: Bana neden böyle  yaptığımı  sormayacak   mısın? Selman ( r. a) sordu: Niçin böyle  yaptınız  ey Allah  Rasulü?  Efendimiz ( s.a. v);
- Bir  Müslüman  ---------------------------  yaparsa, Şu  kuru  yaprakların  döküldüğü  gibi  onun  da  hataları  dökülür. Buyururken bahsettiği  ibadet  aşağıdakilerden hangisidir?

A-) Gizlice fakirlere sadaka  verirse
B-)  Sadece  Allah’ ın rızasını  umarak  oruç tutarsa
C-) Güzelce abdest  alıp, beş  vakit  namazını  kılarsa
D-) İyiliği  emredip , kötülükten  sakındırırsa             
                                Cevap: c   Ağustos (s. 10 )
7-) Kişi  ölmek  üzere  can  çekişirken  -------- suresindeki  cennetliklerin  hali  ona  müjdelenince  O da  bir  an  önce  Allah’ a  kavuşmayı  ister.”
   Yukarıdaki  hadiste  bahsedilen  sure  hangisidir?

A-) Vakıa         B-) Kıyame          C-) Leyl   D-) Buruc
                              Cevap:a  Aile – Şubat (s.15 )
8-) Hicretten  bir  yıl  sonra  Kuba’da  dünyaya  gelen ilk  Muhacir bebektir. Efendimiz  kucağına  alıp, adını  koyarak  dua  eder.  Mescitte  namaz  kılmayı  çok  sevdiği  için  arkadaşlarının  kendisine  ‘mescit  güvercini’ dedikleri, 12  yaşında  iken  babası  ile  birlikte  Yermük  Savaşı’na  katılan  sahabe  kimdir?

Abdullah b. Ömer            C) Zübeyr b. Avvam
Usame b. Zeyd            D) Abdullah b. Zübeyr   
                          Cevap: d   Aile- Ekim – s. 44
9-) “Allah  dilemezse  hiçbir şey  olmaz”  anlamına gelen  kelime  aşağıdakilerden  hangisidir?

A-) MaşAllah                  C-) İnşAllah
B-) Barekallah               D-) Lasemehallah
Cevap: a
10-) “9. asırda  Kuzey Afrika’da  Berberiler  tarafından  kurulan tasavvufi  karakterli  bir  devletti. Dini  ıslahat  gayesiyle  ortaya  çıkan  devletin  merkezi  Merakeş  idi. 91  yıl  iktidarda  kalan  ve  Maliki  mezhebine  mensup  bu  sufiler  Afrika  kıtasında  İslam’ın zaferi  ve  yayılması  uğrunda  çok önemli  hizmetler  yaptılar.”
Yukarıda sözü edilen devlet aşağıdakilerden hangisidir?

A-)Sufiler                  C-) Murabıtlar
B-)Endonezya                  D-)Abbasiler      
Cevap: c  Şubat (s. 36 )
11-) “ Celal ayıdır” derler. İnsanın  bu ay  içinde  türlü  dertlerle tanışması, bazı  kederleri  sırtlanması, bir  takım  imtihanları  geçmesi   gerekebilir. Bu ayda  sadaka  vermek  icap eder. Sözü  edilen  kameri  ay  aşağıdakilerden  hangisidir?

A-) Şevval                  C-) Rebiülevvel
B-) Safer                  D-) Muharrem
Cevap: b
12-) “ Ben  yedi  gazada  Rasulullah  ile birlikteydim.  Onlara yemek  yapar, su taşırdım.  Geride kalan  eşyalarını  toplar,  yaralarını  tedavi  eder, hastalarına  bakardım.” Diyen ve  müslüman  hanımların cenazelerini  yıkayan , Rasulullah’ın  kızı  Hz. Zeynep’i  de  yıkamış  olan  hanım  sahabi  kimdir?

A-) Ümmü  Atiyye
B-) Havle binti Kays
C-) Leyla  binti Ebi  Hasme
D-) Rubeyyi  binti  Muavviz                                         Cevap:a   Aile- Nisan(s. 37)
                              
13-) Anadolu’da ceviz  ağacından hiç  çivi  kullanılmadan  yapılan  minber  hangi  camimize aittir?

A-) Süleymaniye
B-) Hacı Bayram-ı Veli
C-) Emir Sultan
D-) Bursa  Ulu Camii
                                                                                            Cevap: d
14-) Evlilik  öncesi  dikkat  edilecek  en  önemli  hususlardan  biridir, eşit  ve  benzeri olma  anlamına  gelir. Evlenecek eşlerin  arasında  dini, kültürel, ekonomik  ve   sosyal  bakımdan  yakınlık  ve  denklik  bulunmasını  ifade  eder. Tanımı  yapılan  kelime  aşağıdakilerden  hangisidir?

A-) Vedia                  C-) Karabet
B-) Karz                  D-) Kefaet
Cevap: d
15-) Medineli bir grup Müslüman olunca, Efendimiz(S.A.S)’e gelerek, “Ya Rasulallah, bize Allah’ın kitabını öğretecek bir kimse gönder” diye mektup yazdılar. Bunun üzerine Allah Resulü (s.a.v) Efendimizin bu görev için seçtiği büyük sahabe kimdir?

a. Enes bin Malik (R.A)
b. Musab bin Umeyr (R.A)
c. Ebu Süfyan bin Haris (R.A)
d. Saad bin Ebi Vakkas (R.A)
                    Cevap: b  (Şubat 09-Semerkand Aile)
16-)-Kabe’nin hangi bölümünde hacetini Allah’tan dileyen kişilerin dilekleri anında karşılık bulur?
a-makam-ı ibrahim
b-rüknül-yemani
c-mültezem
d-hatim
Cevap:b
17-)Evladını emzirmeye başlarken,yasin suresini okur beşiğini kelime-i tevhid ile sallar! “ben senin beşiğini kelime-i tevhid ile sallıyorum sen de bizansı sallayasın” diyerek evladı ile konuşan mübarek hatun kimdir?
a-hüma hatun
b-hafsa sultan                                                               
c-nilüfer hatun
d-miyase sultan
Cevap: a aile şubat

18-)Muhammed  Raşit hz.’leri “herkesin ayağı kayabilir ama en son ….... ayağı kayar’’buyurmuştur. Buradaki boşluğa aşağıdaki seçeneklerden hangisi getirilmelidir?

a-takva ehlinin
b-hizmet ehlinin                                   
c-sabır ehlinin
d-tevekkül ehlinin
Cevap: b  aile ocak


19-)Aşağıda Nakşi şeyhi Muhammed  Vehdi Efendi hakkında verilen bilgilerden hangileri doğrudur?

I) Mevlana Halid Bağdadi Hz.lerinin halifesi olan Erzincanlı Abdullah Mekki hazretlerinin müridi olmuştur.
II)Miftahul Kenz adlı mesnevi tarzda yazılmış eseri vardır.
      III) Ümmi  Vehbi mahlasını kullanmıştır.
      IV) Terzi Baba adıyla meşhurdur.

I,II,III
I,II,IV
II,III,IV
I,III,IV
                                                                                                            Cevap: b (Kasım- sh.26)

20-)Ümmü Gülsüm Binti  Ukbe  azılı  din  düşmanı olan  babasından  dolayı  Medine ‘ye hicret  edememiş ve 7 yıl  Mekke’de  kalmıştı. Bir gün  gizlice  hicret  etti. Fakat Hudeybiye  antlaşması  gereği  tekrar  iade edilmekten  korkuyordu. Bunun  üzerine  Allah’u  Teala mümin  kadınların  müşriklere  teslim  edilmeyeceğine  ve  mümin  kadınların  müşrik  erkeklerle  evlenmeyeceğine  dair  indirdiği   ayetler  hangi  surede  geçmektedir?

Nisa                  C) Ahzab
Mümtehine                 D) Fetih
                             Cevap:b   Haziran-Aile-S.36


21-) Kur’an- ı Kerim’ de ( Bakara / 57- Taha / 80 ) Hz. Musa (a.s )  ve  kavmine,  gökten  indirildiği  bildirilen  kudret  helvasına  dair,  Peygamber  Efendimiz (s.a.v ) ; “-------- kudret  helvası  cinsindendir. Suyu ---------‘e  şifalıdır”  buyurmuştur. Hadis-i şerifteki  boşlukları  aşağıdakilerden  hangisi  doğru  olarak  tamamlar?

A-) Soğan- Beyin
B-) Zeytin- Kalp
C-) Sarımsak- saç
D-) Mantar- Göz
                                         Cevap:d  Ocak- Aile(s. 48 )
 




Çevrimdışı Can_Feda

  • Üye
  • **
  • İleti: 148
  • Konu: 3
  • Derviş: 6721
  • Teşekkür: 0
Bu tür güzel senlikleri veya hizmelteri bizlerle paylastiginiz icin tskler... :X06 :X06


iSte GörDüK seni Dünya
Ne GerCekSiN ne de Rüya
BiR ReSiM CiZiLMiS SuYa
SaHTe IsIk ,SaHTe BoYa
SaHTe DüNYaDaKi GeRCeK "DOSTA" Can_Feda

Çevrimdışı KaTre

  • Murakıp
  • *****
  • İleti: 8.579
  • Konu: 1902
  • Derviş: 404
  • Teşekkür: 363

Şenlik havasında yarışma düşüncesi çok güzel.
Soruların forumumuzda verilmesi ayrı bir güzellik.
Okuyalım eksiklerimizi tamamlayalım inşaAllah
Teşekkür ederiz.

 :X06


Susmak ne güzeldir; muhatap arifse edep, âşıksa ifade, ahmaksa cevap.

Serdar Tuncer

 

Çevrimdışı tekyol_menzil

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • İleti: 646
  • Konu: 30
  • Derviş: 2974
  • Teşekkür: 6
bizimde bir yarışma programımız var pazartesi günü dua edin inş bu hizmetide başarıyla sonuçlandıralım şimdiden duanıza  tşk.


Hoş Geldiniz Kardeş, Buradaki Bağlantı Adresi Sadece Foruma Üye Olanlara Gösterilir.  

  


Paylaş facebook Paylaş twitter
 

Çocugunuza Sorun Çözebilme Yetenegi Kazandirin! Peygamber’e İtaat ||semerkandyayin| semerkand.tv| semerkandradyo| semerkanddergisi| semerkandaile| mostar| semerkandpazarlama| sultangazi.bel.tr| sitemap| Arama Sonuçları| Dervişler Mekanı| Wap| Wap2| Wap Forum| XML| Rss| DervislerNet/Facebook | DervislerNet/Twitter | Forum İletişim| |||www.dervisler.net 0.39 saniyede oluşturulmuştur


Semerkand üyeleri bilgilerini yarıştırdıGüncelleme Tarihi: 21/11/19, 11:02 Dervisler.Net © 2008-2014 |Lisans(SMF) |Sitemap | Facebook | Twitter | İletişim